HTTP + SSL = HTTPS

Miért fontos az SSL tanúsítvány?

Egy ideje már a csapból is az folyik, hogy „vegyél tanúsítványt„, de sajnos a weboldal tulajdonosok nagyobb része nem érti vagy nem tudja, hogy ez számára miért fontos, milyen előnyökkel jár a tanúsítvány megléte, ill. hátrányokkal a hiánya.

Az alábbiakban igyekszünk összefoglalni a lényeget tanúsítvány témában, következzék tehát az SSL tanúsítvány használatának jelentősége, illetve előnyei röviden:

Adatvédelem

Meglehetősen divatos téma, azonban fontos, hogy amíg nincs megfelelően telepített, érvényes SSL tanúsítványunk a weboldalunkon, addig minden látogatói kommunikáció a webböngészőn keresztül a weboldalunkat kiszolgáló szerver irányába titkosítatlanul történik. (Normál HTTP protokoll)

SSL tanúsítvány telepítése és beállítása után ez a böngésző és szerver közötti kommunikáció kapcsolat, az adatok lekérése a kérésekre kapott válaszok immár titkosított csatornán történnek (HTTPS protokoll).

Azonosíthatóság, hitelesítés

Az SSL tanúsítványok feladata a webhely hitelesítése. A személyazonosság ellenőrzése az internetes biztonság szempontjából az egyik legfontosabb szempont. Beállításával igazolni tudjuk, hogy a weboldalunk valóban hozzánk ill. cégünkhöz tartozik, és nem egy hamis webhely.

Előkelőbb helyezés a Google találati listán

2018-tól kezdődően a Google megváltoztatta a keresési találatokat befolyásoló algoritmusát – annak érdekében, hogy minél pontosabb eredményeket tudjon biztosítani a tartalmat keresők számára – úgy, hogy egyre inkább figyelembe veszi, hogy az adott oldal rendelkezik e érvényes tanúsítvánnyal. Ez nyilvánvalóvá vált a SEO szakértők által szerte a világon végzett különféle tanulmányokban is. Az egyik ilyen tanulmány, amelyet Brian Dean, a Backlinko.com alapítója készített, szoros összefüggést mutat a HTTPS és a magasabb keresőmotor rangsor között.
Ki nem akarja a Google első oldalán lenni, ugye?

Elérhető árak

Manapság abszolút megfizethető, akár néhány ezer forintos árakon érhetőek el a szükséges (Domain ellenőrzött) tanúsítványok még egy mikrovállalkozás vagy egy alacsony költségvetésű KKV számára is.

Kártyás fizetési rendszer

Amennyiben a weboldalunkra szeretnénk elhelyezni valamilyen online kártyás fizetési megoldást, úgy érvényes tanúsítvány nélkül már nem is nagyon fog sikerülni. Online fizetések fogadásához tehát a webhelynek PCI-kompatibilisnek kell lennie. Az SSL-tanúsítvány telepítése a fizetési kártyák iparának (PCI) által meghatározott 12 elsődleges követelménye közé tartozik.
Ezért ebben az esetben az SSL elengedhetetlen – akár akarjuk, akár nem.

SSL tanúsítvány igénylése

A legtöbb esetben átlag weboldal tulajdonosok számára egy egyszerűbb, ún. Domain ellenőrzött (DV) tanúsítvány igénylése és beállítása is elegendő.

SSL-tanúsítvány igénylése esetén, először egy ellenőrzési folyamaton kell keresztülmenni, amelyet egy független harmadik fél állít ki, ún. tanúsító hatóság (CA). A tanúsítvány típusától függően a hitelesítés-szolgáltató ellenőrzi Ön és szervezete személyazonosságát. Miután bebizonyította személyazonosságát, webhelye bizalmi mutatókat kap, amelyek igazolják az integritását. Az igénylést követően szükség van a tanúsítvány telepítésére a webkiszolgálón, ill. esetleges egyéb beállításokra a weboldalon.

A titkosításon és a hitelesítésen kívül tehát az SSL tanúsítványok alapvető fontosságúak az ügyfelek bizalmának szempontjából.

Nem rendelkezel még SSL tanúsítvánnyal de szükséged lenne rá? Nem igazodsz ki a különféle tanúsítványok között? Nem tudsz kihez fordulni ez ügyben?

Mindenben segítünk, vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!