Hét tipp az ütős Facebook-videóhoz

Naponta egymilliárd videólejátszás történik a legnagyobb közösségi oldalon, a visszatérők fele megnéz legalább egy videót minden nap. Nem csoda, hogy a cégek is mindinkább rámennek a videós tartalmakra, nehéz azonban kitűnni a tömegből. Ehhez adunk most tippeket!

A legfontosabb közösségi marketingtrendek között említettük nemrégiben a videós tartalmak megjelenítését a Facebookon. Nem véletlenül: a közösségi oldal statisztikái szerint naponta egymilliárd videolejátszás történik naponta a Facebookon, a naponta visszajáró emberek 50 százaléka legalább egy videót megnéz, és a felhasználók 76 százaléka szívesen böngészgeti a videókat. (Ráadásul köztük nagyobb arányban vannak fiatalok, akik szerint a Facebook olyan, mint egy kínos családi ebéd!)

Nem csoda, hogy a cégek is mindinkább rákaptak a mozgóképes tartalmakra: a közösségi oldal adatai szerint több mint háromszor annyi videó jelenik meg ma a Facebook-hírfolyamban, mint egy évvel ezelőtt. Ez azt is jelenti, hogy egyre nehezebb kitűnni a tömegből, ezért adunk a cégeknek tippeket ahhoz, hogy jó videókat készítsenek. Íme, a lista, amit Lévai Richárd közösségi marketingszakértő gyűjtött egybe.

Feltölteni, nem beágyazni!

A Facebookra feltöltött videók nagyobb megjelenési méretet és több elérést kapnak általában, mint azok, amiket a YouTube-ra töltenek fel, és linkelik be.

Ragadja meg a figyelmet az első másodperctől!

A videóknál az első három másodpercben eldől, hogy a felhasználó végignézi-e, ezért ne húzzuk az időt intrókkal és lassú felvezetésekkel, ha azok nem képesek felcsigázni a figyelmet. Az előnézeti képtől kezdve már az első másodpercekben is olyannak kell lenni a videónak, ami megfogja a felhasználók figyelmét.

Legyen élvezhető HANG NÉLKÜL is!

Az automatikusan induló videóknak nincs hangjuk. Némán indulnak el, és a hanghoz rájuk kell kattintani. Ez azt jelenti, hogy a videó első néhány másodpercének hang nélkül is elég figyelemfelkeltőnek kell lennie!

Helyezzünk exkluzív videótartalmat oldalunkra

Nem érdemes olyan videókat megosztani a felhasználókkal, amelyet máshol is megtekinthetnek. Inkább készítsünk saját anyagot: ha csak nálunk kaphatják meg, akkor jobban kötődnek hozzá, mint ha máshol is megkapnák.

Figyeljünk oda a videó leírására is!

Ne áruljunk zsákbamacskát! Vegyünk ki egy erős idézetet a videó szövegéből, és használjuk a leírásban, így a nézők tudják, mire számíthatnak.

Használjunk ösztönző gombokat a videóban!

A videó feltöltésénél tudunk használni gombokat, amik weboldalra mutatnak. A gomboknál kiválaszthatjuk azt is, hogy milyen szöveg jelenjen meg rajtuk (tudjon meg többet, vásároljon, iratkozzon fel, stb.). Ügyeljünk viszont arra, hogy a gombok eltérő környezetben máshogy jelennek meg! Asztali böngészőben a videó végén jelenik csak meg a gomb, mobilon pedig a bal felső sarokban végig látszik.

Címkézzük meg a videót!

A videó leírásába címkézzük be azokat, akik szerepelnek a videóban, így ők értesülnek arról, hogy felkerültek a videóra, ez pedig segítheti az organikus terjedést. (Persze ez nem jelenti azt, hogy spameket küldjünk!)

Javítsuk a videóinkat a Facebook statisztikájával

A Facebook videóstatisztikája megmutatja, mennyien nézték a videód, meddig jutottak, stb. Ha már több videót is raktunk fel, elemezzük ki, mit szerettek, és mit nem, az újaknál pedig vegyük figyelembe ezt a tapasztalatot!

 Forrás: Hét tipp az ütős Facebook-videóhoz