Az információ gyönyörű

Számos prezentáció, vagy összefoglaló ékessége egy igényesen kidolgozott infografika. Gondoljunk itt egy évértékelőre, egy focimeccsre, vagy bármilyen statisztikai adat vizuális szemléltetésére. Az infografika mindenhol jelen van az életünkben még akkor is, ha nem is figyelünk fel rá azonnal. Egyes termékek dobozán, vagy csomagolásán is találhatóak ilyen, a meggyőzésünket szolgáló ábrák.

Ahhoz viszont, hogy az információ átadás sikeres lehessen, 3 feltételnek kell teljesülnie:

 1. a nyers adat, azaz az információ alapja, amit tartalmaz
 2. az üzenet, amit át akarunk adni vele
 3. a dizájn, ami felkelti a figyelmet és szemlélteti a mondanivalót

És pont ez az, amiért rengeteg rossz infografika van a világon: mindhárom feltételhez más kompetencia kell. Nagyon nehéz egy személyben megtalálni az:

 1. adatelemzőt (nyers adat feldogozására)
 2. a kommunikációs szakembert (az üzenet kitalálására)
 3. a dizájnert (a grafika megalkotására)

Éppen ezért az igazán jó infografikák megalkotásában több személy is részt szokott venni. De mi van akkor, ha sürget az idő és ezt mind egyedül kell elvégeznünk? Ez sok esetben van így. Gondold át 3 lépésben a teendőket.

1. Fogalmazd meg egy mondatban, hogy mit fog üzenni a grafikád

Ez nagyon fontos, hogy legyen üzenete a prezentációnak. Emeljen ki és szemléltesse egy befektetés sikerét, vagy épp kudarcát, vagy hasonlítsa össze egy meccs csapatait és a végén vonjon belőle egy megalapozott következtetést.

2. Válaszd ki a megfelelő adatot

Csak azokat az adatokat érdemes belevinni, amik alátámasztják az üzenetet. Például, ha két focicsapat eredményeit szeretnénk összehasonlítani, nem lesz számunkra fontos adat, hogy mennyi sör fogyott a lelátón.

az-informacio-gyonyoru-2

A könnyebb megértés érdekében célszerű 2 dimenzióban gondolkodni:

 • idő vs. pénz
 • csoportok vs. csoportok mérete
 • befektetés vs megtérülés
 • stb…

3. Használj egyszerű ábrákat

az-informacio-gyonyoru-1

az-informacio-gyonyoru-3

Az infografika lényege a hatékony információközlés, nem pedig az, hogy elhitessük mindenkivel, hogy minden extra lehetőséget bele tudunk zsúfolni az alkotásba. A legjobb, ha letisztult és egységes formára törekszünk, ahol a legtöbb hangsúlyt és figyelmet maga az információ kapja. Ha nem vagyunk grafikusi vénával megáldva, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen ma már számtalan helyről meríthetünk inspirációt. A PowerPoint és a Prezi is számos sablont sorakoztat fel infografika készítéséhez. Viszont ha valami igazán egyedit szeretnénk, akkor érdemes átnézni a www.informationisbeautiful.net weboldal művészeinek munkásságait. Ezzel garantáltan elkerülhetjük, hogy ugyan azt a prezentációt adjuk be, amit már előttünk nagyon sokan megtettek.

Hogyan késztheted el álmaid prezentációját?

Ezeket az alkotásokat leginkább Illustrator, illetve Photoshop programok segítségével készítik el. Ezek a szoftverek szabad kezet adnak nekünk gyakorlatilag bármilyen megálmodott igény kielégítésére. De mi van akkor, ha ezekhez a programokhoz nem értünk, vagy egyszerűen csak annyira időszűkében vagyunk, hogy nem tudunk vele hosszú órákat pepecselni?

Erre is van megoldás, hiszen ma már nagyon sok program áll a rendelkezésünkre, melyek kifejezetten infografikák és ábrák megrajzolására készítettek. Most bemutatok 3 online használható grafikus szerkesztő felületet.

1. infogr.am

az-informacio-gyonyoru-4

Előnyei:

 • iszonyatosan egyszerű kezelés
 • előkészített és gyönyörű sablonok (amiket még relatív kevesen használnak)
 • importálható Excel táblák (dupla klikk a grafikonodra)
 • több mint 40 féle chart-típus
 • online és ingyenes – könnyű megosztani

Hátrányai:

 • Ha png-be vagy pdf-be akarsz letölteni (márpedig ez elég gyakran megeshet veled), akkor fizetős verzióra kell váltanod
  kötött felület, nem lehet nagyon személyre szabni a grafikákat

2. Piktochart

az-informacio-gyonyoru-5

Hasonló, mint az előző. Kicsit talán több lehetőség van az ikonok cserélgetésére, de lényegében ugyanannyira megvan kötve a kezünk. A stílus kicsit más. Az elkészített alkotás 2 méretben exportálható png formátumban, illetve pdf-ben. Nagyobb felbontások esetén válik fizetőssé a szolgáltatás.

3. The Noun Project

az-informacio-gyonyoru-6

Legnagyobb előnye, hogy kimeríthetetlen piktogram közül választhatunk. Nehéz olyan szót beírni, amire ne találnánk benne egy odaillő ikont.

Forrás: Az információ gyönyörű