Ébresztő! Több az okostelefon, mint a PC!

Nagyon fontos hírt hozott le nemrég az Origo, a Business Insider alapján: több az okostelefon ma már, mint a PC. Megnéztük a hazai adatokat is, és hogy miért fontos ez a keresőoptimalizálás szempontjából.

Az Origo cikke alapján minden ötödik embernek van ma már okostelefonja, és az okostelefonok száma meghaladta az asztali számítógépekét, sőt a tabletek aránya is rohamosan nő, ma már az emberek 6%-a rendelkezik ilyen készülékkel. A statisztika azért nagyon elgondolkodtató, mert a Business Insider nem tett mást, mint a forgalomba hozott PC-k, okostelefonok számát rávetítette a teljes népességre.

Mindez azt is jelenti, hogy az aktív kereső, és a fejlett országokban ennél lényegesen magasabb az okostelefont használók aránya. Korábban már írtunk róla, hogy Amerikában az okostelefonról indított keresések aránya már meghaladja a hagyományos gépekről indított kereséseket.

A hazai adatokkal az Origo nem foglalkozik, de mi kicsit utánanéztük mi a helyzet idehaza. A legutolsó ilyen jellegű felmérést az eNet végezte. E szerint Magyarországon 2,4 millió okostelefon volt használatban. Ha a Business Insider módszerét alkalmazzuk, és ezt a teljes népességre vetítjük, akkor azt lehet mondani, hogy nálunk minden negyedik embernek van okostelefonja. A felmérés szerint az okostelefonnal rendelkezők 60%-a internetezésre is használja telefonját, és a tipikus okostelefon használó budapesti, férfi és iskolázott. Tehát az a társadalmi csoport, amely marketing szempontból kiemelten fontos.

És hogy miért fontos mindez a keresőoptimalizálás szempontjából? Nos, azért mert a Google már korábban bejelentette, hogy azok a weboldalak, amelyeknek nincsen mobilra optimalizált változata, a mobilos kereséseknél hátrébb sorolódnak. Mivel a mobilos internetezés ilyen mértéket öltött, egyetlen webhelytulajdonos sem engedheti meg magának, hogy lemondjon ezekről a látogatókról.

Forrás: Ébresztő! Több az okostelefon, mint a PC!