Segítség! Weboldalt szeretnék, de lusta vagyok foglalkozni vele…

Lehet, hogy kissé erősre sikerült a cím, de az utóbbi hetekben több olyan jellegű megkeresésünk is volt, hogy a kedves leendő ügyfél szeretne készíttetni velünk egy weboldalt / webshopot és amikor a rövid bevezető telefonbeszélgetésünk végén kértük, hogy írja össze az igényeit legalább vázlatszerűen ahhoz, hogy egy közelítő árajánlatot tudjunk adni, az volt a reakció, hogy neki erre nincs ideje. Nézzük, hogy szerintünk miért nem megfelelő ez a hozzáállás.

Tételezzük fel, hogy egy teljesen új konyhabútort szeretnénk készíttetni a konyhánkba. Mi ebben az esetben a folyamat, miután találtunk rá egy megfelelő szakembert? Természetesen házhoz hívjuk ahol felméri a helyzetet, illetve várja a konkrét igényeinket, esetleg kiegészíti az ötleteinket, új ötleteket ad illetve elveti a rossz vagy hibás elgondolásokat. Ez a folyamat interaktív, tehát nem úgy történik, hogy beengedjük a szakembert majd rábízzuk a teljes tervezést, kialakítást, mert nekünk nincs rá időnk… Milyen eredményt is várhatnánk ettől? Majdnem biztos, hogy nem tetszene a végeredmény.

Meglepő módon ugyanígy működik ez a weboldalak illetve webshopok esetében is, azaz ha új honlapot szeretnénk, esetleg a meglévő / régi / korszerűtlen weboldalunkat szeretnénk lecserélni / felújítani, bizony nekünk is venni kell a fáradtságot, és átgondolni, hogy mit / hogyan szeretnénk. Ehhez sajnos rá kell áldoznunk néhány órát.

A legfőbb indok a „nincs rá időm” mellett az szokott lenni, hogy „nem értek az informatikához„. Természetesen nem is kell, hisz mi vagyunk a szakemberek, azonban az igényeket igenis definiálni kell, és fontos, hogy ez nem a kivitelező feladata, hanem az ajánlatkérőé. A kivitelező maximum támogatni tudja ebben, tanácsokat tud adni, de fontos, hogy ez egy párbeszéd legyen a későbbi eredményesség és a kölcsönös elégedettség érdekében.

Összefoglalva, hogy miket érdemes átgondolni ajánlatkérés előtt:

 • Van-e domain nevünk, illetve tárhelyünk
 • Új honlapot szeretnénk, vagy meglévőt felújítani
 • Egynyelvű, esetleg többnyelvű honlapot szeretnénk
 • Van-e kész arculatunk, amihez igazodnia kellene a honlapnak
 • Átgondoltuk-e a leendő honlap struktúráját / menüszerkezetét
 • Milyen funkciókat (ajánlatkérő űrlap, hírek, hírlevél, galéria, térkép, naptár, stb.) szeretnénk az oldalra elhelyezni
 • Vannak-e olyan színek formák, amelyeket mindenképpen / semmiképpen nem szeretnénk szerepeltetni a weboldalon
 • Kb. milyen költségkeretünk van, illetve mennyire sürgős a munka
 • Rendelkezünk-e a leendő honlapra szánt tartalommal elektronikus formában
 • Szeretnénk-e mi magunk szerkeszteni a későbbiek során a weboldal tartalmát
 • Szeretnénk-e keresőoptimalizálást illetve közösségi média megjelenést / támogatást
 • Szempont-e, hogy reszponzív kialakítású legyen az oldal (mobil és tablet nézet támogatása)

Természetesen ennél részletesebben is bele lehetne menni a témába, azonban egy ajánlatadáshoz ez már elégséges információt tud nyújtani számunkra, illetve bőven alapja lehet egy interaktív, több körös egyeztetésnek.

A témában már több cikket írtunk korábban, érdemes ezeket átolvasni, mielőtt konkrét árajánlatot kérünk:

Ha szeretnéd ránk bízni a weboldalad elkészítését, akkor kattints ide és bátran írj nekünk, megkeresésedre néhány órán belül válaszolni fogunk.